FAKTABOKSEN

Affaldsagenter ved meget mere end de fleste voksne. Her kan du blive endnu klogere!

HVAD BETYDER DET?

Skraldeskolens ordbog - med forklaringer

Her finder du forklaring på nogle af de lange og svære ord.

Affald: Affald er alt det, som du ikke længere vil have og som du smider ud. Det er altså både din beskidte skraldepose, som skal brændes og alt det andet som IKKE skal i skraldespanden, fx. dåser, ødelagte møbler og papir.

Affaldsagent
: Seje børn som har bestået Agenteksamen på Skraldeskolens modul 1. De er nu MEGET klogere end voksne i spørgsmål om affald, genanvendelse og genbrug.

Affaldssilo: Et dybt hul på forbrændingsanlægget. Her læsser skraldebiler og lastbiler affald af, så den store affaldskran kan grabbe det op i ovnene, som laver varme og strøm. Se mere her.

Aluminium: Et let og stærkt metal. Bruges fx. til at lave dåser, cykler, sølvpapir og fly af. Forurener at udvinde fra miner under jorden.

Dagrenovation: Er alt det beskidte skrald, som ikke kan genanvendes, og som skal i din skraldespand. Fx alt det skrald som er beskidt af madaffald, som mælkekartoner, smørbakker og snasket madpakkepapir.

Deponi: Er et sted. Et hul i jorden, hvor man begraver det affald ned, som ikke kan brændes eller genanvendes. Se Deponi

Elektronik: Alt det du kan tænde og slukke for. Elektronik er alt det, der bruger batteri eller ledning til strøm. Som sko der blinker, legetøj der kan bevæge sig, hårtørrere, mobiltelefoner m.m..

Emballage: Er alt det, som vi pakker uden om vores ting. Altså fx. dåser med tun eller sodavand, tuben med tandpasta, glas med Nutella og papæsken med nye sko.

Energi: Når din skraldepose brænder på kraftvarmeværket, bliver den til energi, der laver varme og strøm. Se her hvordan din skraldepose laver varme og strøm

Farligt affald: Farligt affald er ting, der indeholder farlige stoffer, der kan skade dig og naturen, eller som let går i brand. Det er ting som neglelak, elpærer, medicin og spraydåser.

Farlige stoffer: Er farligt for naturen - og for dyr og mennesker.

Fjernvarme: Er et system, hvor nogle rør sender varmt vand fra kraftvarmeværket ud til folks huse. Det varme vand giver så varme i husenes radiatorer.

Forbrændingsanlæg: se under kraftvarmeværk

Forurening: Skyldes farlige stoffer i naturen, eller skadeligt store mængder af nogle stoffer i naturen.

Genanvendelse: Fra genbrugspladsen sendes alt affaldet videre til de fabrikker, der genanvender de materialer, som dine gamle ting var lavet af. Nu bliver materialerne lavet til nye og andre ting.

Genbrug: Betyder, at de ting, du smider væk, kan bruges igen - præcis som de er. Man kan fx. aflevere tingene i en genbrugsbutik , som så sælger det videre til en anden familie. Eller man kan sætte ting til salg på nettet og på den måde tjene lidt lommepenge.

Husholdningsaffald: Alt affald fra dit hus. Altså både skraldeposen (dagrenovation) og alt det genanvendelige som pap, papir, dåser, glas osv. Også hvis du smider et gammelt TV, en cykel eller et gulvtæppe ud.

Keramik: Er brændt ler og bruges til fx. tallerkener, kopper og urtepotter.

Kobber: Er et metal, der er god til at lede strøm, og derfor findes i ledninger og elektronik. Det er meget værdifuldt!! Vi bruger meget kobber og jorden kan snart komme til at mangle nyt kobber.

Kompost: Er når dit frugt, grønt og haveaffald bliver spist af orme i en kompostbeholder. Når ormene skider, så bliver det til kompostjord. Det er RIGTIG godt til at plante i!

Kraftvarmeværk: Er det sted hvor skraldebilen kører din affaldspose hen. Her brændes skraldeposen og bliver til strøm, varme, sod og slagge.

Nyttiggørelse: Skraldeposen gør vi nyttig - altså den gør gavn, når den bliver brændt og laver varme og strøm på kraftvarmeværket.

Materiale: - Eller et stof, er det, som vores ting er lavet af. Fx. træ, jern, aluminium og plastik.

Miljøet: Er vores omgivelser, som vandet, jorden og luften.

Olie: Er en sort væske der hentes op dybt under jorden. Vi bruger olie til at lave plastik af. Men olie er også det, der får biler til at køre, eller bruges til at lave varme hjemme i huse med oliefyr.

Pant: Er et system, hvor du betaler penge for emballagen (flasker og dåser) når du køber drikkevarer. Når du afleverer dine tomme flasker og dåser tilbage i en butik, så får du pengene tilbage igen. Det sikrer, at flasker og dåser afleveres til genanvendelse.

Plastik: Findes over alt i dit liv! Det meste plastik er nu lavet af olie fra undergrunden. Olien blandes med andre stoffer og materialer, afhængigt af, om det skal være blødt eller hårdt plastik

Plastik, blødt: Det, som du kan strække og stikke en finger igennem.

Plastik, hårdt: Det, du kan slå på tromme på.

Printplader: Sidder indeni elektronik, og får elektronik til at virke. Printplader er plader med en masse små klatter af forskelligt metal og ledninger.

Ressourcer

Recycling: Betyder genbrug og genanvendelse

Råstoffer

Skrald: Er alt det du putter i din skraldepose.

Slagge: Se her hvad slagge er.

Sortering: Er godt og betyder, at du deler dit affald op, fordi det skal afleveres forskellige steder (så det kan anvendes korrekt når du er færdig med at bruge det).

Storskrald: Er en ordning, hvor der kommer en skraldebil og henter de store ting, som du ikke kan putte i din skraldespand. Det kan være møbler og jern. Det kan også være ting til genanvendelse som blød plast og tekstiler (tøj).

Torvedage Grønne Torvedage var noget vi afholdte hos Renovest for år tilbage. Se en lækker film her.

Upcycling: Betyder, at affald og ting, som vi ikke længere bruger, bliver brugt igen på en anden måde og til andre ting. Få ideer her.

Værdier: Vi siger, at affald som plastik, dåser, pap og alt det andet - er værdifuldt. Før det første har det kostet penge at lave materialer til de ting, som du køber. For det andet kan vi spare penge, når vi bruger de samme materialer igen - når det skal laves om til nye ting. Faktisk er skraldeposen og andet affald, som skal brændes også værdifuldt. Fordi vi sparer fx. olie og gas, når vi i stedet burger skraldeposen at lave varme og strøm til husene.